İktisat
Tanıtım
İTÜ Ekonomi Bölümü, teori ve pratiği birleştirebilen, sayısal analiz yeteneği yüksek, küresel rekabete hazır ve sektörel uzmanlığa sahip İktisatstler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bölüme bağlı iktisat yüksek lisans programının amacı farklı altyapılardan gelen öğrencileri İktisat bilimine ilişkin araştırmaları anlama, kullanma ve genişletme yetileriyle donatmaktır.
Programın Amacı
İktisat yüksek lisans programının amacı, farklı altyapılardan gelen öğrencileri İktisat bilimine ilişkin araştirmaları anlama, kullanma ve genişletme yetileriyle donatmaktır. Mezunlar analist veya İktisatst olarak kamu ve özel kuruluşlarda işe yerleşmekte veya doktora çalışmalarına devam etmektedirler.
Hedef Kitle
İTÜ İktisat programları disiplinler arası yapıdadır. Dolayısıyla tüm alanlardan öğrenci kabul edilmektedir.
Mezunların Çalışma Alanları
Mezunların büyük çoğunluğu doktora veya akademik görevlerin yanı sıra bankacılık, elektrik, hastaneler, petrol ve doğal gaz, telekomünikasyon ya da ulaşım gibi alanlarda analist veya İktisatst olarak çalışmaktadırlar.
Başvuru Koşulları
Güncel başvuru koşulları için tıklayınız.
Program Öğrenme Çıktıları
- Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak kuramlar, araştırma yöntemleri ve politikalara dair iktisat bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme.
- İktisat alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme, disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme, edindiği becerileri disiplinler arası çalışmalarda kullanabilme.
- İktisadi verilerin derlenmesi, analizi, sonuçların yorumlanmasında kuramsal bilgileri, araştırma yöntemlerini ve ilgili yazılımları kullanabilme.
- Bağımsız olarak bilimsel araştırma yapabilme, takım çalışmalarında görev alabilme ve gerektiğinde liderlik yapabilme, iktisat alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak Türkçenin yanı sıra İngilizce olarak da sistemli bir şekilde aktarabilme ve akademik kurallara uygun eserler haline getirebilme.
- İktisadi sorunları tespit edebilme, sorunların çözümüne yönelik strateji ve politikaları eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve alternatifler geliştirebilme.
- İktisat alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme.
- İnsanlar ve toplumlar arası ilişkileri, insan-toplum ile doğal çevre arasındaki ilişkileri ve işleyiş kurallarını bilme; bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme ve toplumların yaşadığı dönüşümlerin nedenleri ve sonuçlarına ilişkin bilgilerden hareketle geleceğe yönelik öngörülerde bulunabilme ve gerektiğinde toplumsal ilişkileri değiştirmek üzere harekete geçebilme.
Program Yapısı
Program, 27 kredilik ders, kredisiz seminer dersi ve yüksek lisans tezinden oluşur.
Dersler
Birinci Dönem
İkinci Dönem
Üçüncü Dönem
- IKE599E Masters Thesis
- Elective
Dördüncü Dönem
Seçmeli Dersler
Program Yürütme Kurulu
Prof. Dr. Bülent GÜLOĞLU (Anabilim Dalı Başkanı, Program Koordinatörü)
Doç. Dr. Resul AYDEMİR
Doç. Dr. Tolga YURET
Erasmus Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Christopher HANNUM
Akademik Kurul